středa 28. srpna 2013

... protože nejsem tele/kůzle a kráva/koza není moje máma.

Proto nepiji živočišné mléko a nekonzumuji výrobky z něj. Mléko jsem nikdy samotné nepila, není tomu tak ani teď, používám ho do pečení, koktejlů a kaší.
Rostlinná mléka si dělám doma, nejen proto, že v obchodech jsou u nich šílené ceny, ale i proto, že mám ráda, když vím, co v jídle/pití mám a ráda si to zkusím vyrobit doma sama. :)

Makové
- namočit 100 g máku do 1 l vody, nechat 4 hodiny ve vodě (voda se zde prý slívat nemá, i když všude píšou něco jiného), rozmixovat a přecedit
- je to mimochodem skvělý zdroj vápníku

Jáhlové
(fotka při namáčení)
- 100 g jáhlů nechat přes noc ve vodě, slít vodu, dolít 1 l vody, rozmixovat a přecedit
- moc nedoporučuji, byla to nouzovka, když nebylo co dát do pečení

Mimochodem, ten "odpad", co vám zbyde po přecezení nevyhazujte! Můžete do hodit do koktejlu, kaše, lívanců, do pečení,.. :)
Časem čekejte víc receptů na taková mléka.
A jak jste na tom vy? Zkoušeli jste někdy rostlinné mléko? Kupujete je v obchodech či děláte doma? Jaké vám chutná nejvíc?
Podělte se. :)

13 komentářů:

  1. Zkoušeli, ale zároveň je i kupuji, miluju sójové a mandlové - ze všech nejvíc =) Jinak mám doma asi 20 jogurtů sójových od Joya Soya - jsem jediný odběratel u nás ve městě, takže musím brát vždy všechny dovezené :D
    PS: snad se jeeeednou i já dopracuji k veganství, ale zatím, ač je mi hanba, vítězí chutě...nicméně když už - tak jen z farmičky alespoň os šTastných koziček, i když vím, že to není "omluva" :))

    OdpovědětVymazat
  2. To makové mléko mě docela láká. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Super, já doma dělala jen mandlové a sojové. Bohužel máme šílený mixér a všude to z něj teklo. Kupuji provamel a moc ta mléka ani nepoužívám, jen do kaší a někdy na pečení, ale nepeču často, jinak by ze mě za chvíli byla koule :D. Jinak mám to stejně, samotné mléko jsem nepila. A to rostlinné samotné taky nevypiju, pokud je bez příchutě :D.

    OdpovědětVymazat
  4. Dneska jsem se zase dívala na jeden dokument o veganství, i když mi to mamka zakázala!, a měla jsem zase ten příšernej pocit, že s tím nemůžu nic udělat. Můžu říct, že od teď se živočišné mléko budu snažit nahrazovat rostlinným, takže ti budu moc vděčná za další tipy! :)

    OdpovědětVymazat
  5. já jiné než normální a sojové zatím nechutnala:(

    OdpovědětVymazat
  6. To makové mléko vypadá skvěle. Určitě vyzkouším!! :) Jen taková poznámka, nedávalo se makové mléko malým dětem, aby lépe spali ? Možná si to pletu s něčím jiným.. Jinak ano, měla jsem už blog a ne jeden. Můj poslední byl asi před rokem. Pak jsem toho nechala, protože jsem neměla úspěch a byla jsem z toho zoufalá. celý rok jsem jedla normálně a snažila se dát do pohody..

    OdpovědětVymazat
  7. ten nadpis! :D já jednou zkoušela makové a katastrofa.. od tý doby radši mlíka nedělám :) ale kupuji si v německu sójovo-rýžové (0,5l cca 20 kč) a to miluji , mňam :)

    OdpovědětVymazat
  8. Páni, rostlinné mléko jsem nikdy neochutnala a ani mě nenapadlo si ho doma někdy udělat, co se ještě nedozvím :D ... piju kravičkové a vůbec mi to nevadí.

    OdpovědětVymazat
  9. Kdyby tak bylo takových lidí víc.. Dnes jsem řekla mámě nějaké zajímavosti o mléce i masu a měla uplně dementní reakce.. takoví lidi se asi neprobudí. A že jich je..

    Taky mléko nepiju, odjakživa, nevím, nějak mi to nesedí, to samé s masem a vajíčky, prostě mi to vadí odjakživa.. Ale latté, vyjímečně kakao, do buchet..to dávám, sice to není často ale ..

    Dneska jsem si koupila vanilkové Alnatura, tak jsem zvědavá .) dám si ho do ovesných vloček.

    Jsem nový čtenář!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám doma to samé, už jim radši nic neříkám, ale na sestru to zapůsobilo a zveganizovala^^.
      Díky za sledování. :)

      Vymazat
  10. Wow! To makové vypadá dost zajímavě!:P Já jsem měla z rostlinných jenom sojové, rýžové, mandlové a kokosové. Určitě to vyzkouším!:P

    OdpovědětVymazat
  11. Já teda piju obyčejná mléka, ale ty živočišná taky někdy zkusím.:)

    Zvu tě na AHAISHOPPING.COM GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
  12. Já si taky myslela, že to nedám, nakonec je to super :) Vcelku mě vyhovuje, že nejím přílohy.. nikdy jsem moc neodhadla, co je tak akorát :-D

    OdpovědětVymazat