čtvrtek 9. července 2015

Jak jsme dělali sojové řízky

***

Kdysi jsem tu popisovala svůj boj s veganskými pusinkami, které byly nakonec chutné, ale na vzhledu to chtělo ještě zapracovat. Včera jsem se dala do boje se sojovými řízky. Měla jsem tu na pár dní mladšího bratrance, který nejí zeleninu a skoro vůbec ani ovoce a zkoušet mu dávat pohanku nebo červenou čočku? S tím bych také neuspěla. Jeden den jsme byli na pikniku, pak na jídle v restauraci, další den se objednala pizza. Včera jsme se pustili do jediného veganského jídla, které by mohl sníst - sojové řízky. Někdy je dělají doma a jemu chutnají, tak proč ne.
Největším problémem bylo asi to, že jsem je nikdy nedělala, tyhle "náhražky masa" nějak nevyhledávám, tak jsem je za dobu, co jsem vegan (víc jak dva roky) nikdy neměla potřebu zkoušet.
Tak, jak to udělám? Je to přeci jednoduchý jídlo! Jaká bude ta kukuřičná strouhanka? Mám si radši sehnat tu normální? Nebo si ji snad vyrobit? A co hraška, když ji použiju místo vejce, nebude v tom cítit? Jak vlastně ochutím sojové plátky, když oni používají masox?
*
Se slovy "dyžtak budeš jíst suchý brambory" jsem se do toho pustila.
*

*

Sojové plátky jsem uvařila s diamantovou solí, sušeným česnekem a sojovkou (Shoyu) a po vychladnutí z nich pečlivě vymačkala vodu.

*

Obalovala jsem v obyč mouce (příště sáhnu po pohankové), hrašce, do které jsem přidala víc vody a v již zmiňované kukuřičné strouhance. Vzpomínám si, jak se doma obalovalo 2x ve vajíčku a strouhance, tady to potřeba není.

*

Vypadalo to nadejně, tak se šlo smažit. 
#healthylifestyle4ever

*

Výsledkem jsem byla nadšena. Kukuřičná strouhanka je opravdu kouzelná!
Příště k sojovým plátkům přidám i plátek sýru.

*
Následovala ochutnávka, která dopadla úspěšně, tak se šlo hodovat. Nové brambory s pažitkou a okurkový salát (se sojanézou, ale je fajn i bílý sojogurt) nechyběly. :)
Poslední kousek jsem dojedla večer s chlebem s hořčicí jako správný Čech. :D

18 komentářů:

  1. Taky jsme je kdysy s mamkou dělávali, nejhorší bylo asi to obalování, ale výsledek super!! Dokonce i taťka si je spletl s kuřecíma :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je z toho hrozně moc nádobí. :D
      Chuť masa si už asi nepamatuju, neměla jsem ho polovinu života, ale tyhle sojové mi chutnají. :)

      Vymazat
  2. Tak TOHLE je luxusní :O :O !! Pořádný řízek jsem neměla ani nepamatuji, až seženu kukuřičnou strouhanku, určitě si ho musím udělat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta strouhanka, co je na fotce, stála jen dvacku, pak mají i bio, která je o pár korun dražší a je jemnější. Ještě jsem viděla úplně hrubou úplně od jiného výrobce v Globusu, měli i paprikovou variantu, která mě zaujala, ale i vyděsila. :D

      Vymazat
  3. sojové maso mi sice nechutná, ale tvoje servírování je úžasné :D ! :))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. :)
      Já mu teď po letech přicházím na chuť. :)

      Vymazat
  4. Já sojový maso miluju na tisíc způsobů. Chutná mi právě víc než mrtvého zvířete kus. :D Ale nejsem žádný vegan ani vegetarián, jím to, na co mám chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, jsem moc ráda, když se taková jídla i nevegani nebojí zkusit a pravidelně je zařazují do jídelníčku. :))

      Vymazat
  5. Určitě budu muset vyzkoušet :)
    My Blog: http://majdulii.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. To vypadá víc než báječně :* ale jaksi nejím smažené (asi by to šlo upéct co?) a druhý problém- nejím obalované :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upéct by to šlo, ale neobalené to zase bude něco jiného. :D

      Vymazat
  7. úplně z toho dpadávam, vypadaj dokonale :-oo ♥
    a veganské pusinky? Kde? jak?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://wendys-neverland.blogspot.cz/2015/03/veganske-snehove-pusinky-pockat-coze.html tady a tak :)

      Vymazat
  8. Vypadá to skvěle! Mohla bych se zeptat, jak dlouho jsi ty plátky vařila? Zkoušela jsem to jednou, ale nechtěly změknout :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Na čas jsem nekoukala, ale hádám, že to bylo tak 20 minut. :)

      Vymazat
  9. Je super že ti chutnalo. I to vypadá dobře, ale prostě sója mě moc neláká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím, chuťově ani po zdravotní stránce to není moc výhra. :D :)

      Vymazat